12 Nisan 2008 Cumartesi

Kas Tutulması


Kısaca "tutulma" diye adlandırdığımız kas tutulması, az da olsa, hareketleri kısıtlayıp ağrıya neden olur. Kuşkusuz en iyi yol korunmaktır ama böyle bir durumda karşılaşıldığında ne yapılacağını bilmek de rahatsızlığı azaltmak bakımından yararlıdır. Kas tutulması, insanı hareketsiz bırakabilen, rahatsız edici bir durumdur.

Nedenleri
En sık görülen ve en az ciddi olan tutulma, aşağı yukarı herkesin bildiği türden olanıdır: Uzun süre kullanılmayan bir kas yorulduğunda ya da alışık olmadığı ölçüde zorlandığında, şişip, sertleşerek tepki gösterir.

İki tip kas tutulması vardır:
Egzersiz sırasında oluşan; belli bir süre sonra ortaya çıkan. İlk tip artık maddelerin kas dokusunda birikmesi sonucu oluşur. Çalışan kas, bir otomobil motoruna benzetilebilir. Yakıta gereksinimi vardır ve bu da kan akımıyla gelen, yeniden yemeklerden sağlanan besin maddeleridir. Besin oksijenle karışır ve yanarak, kas liflerinin kasılarak hareket oluşturabilmesi için gerekli olan enerjiyi sağlar. Bu olaylar sırasında toksik (zehirli) artık maddeler oluşur ve bunlar atılmazsa, kasta kalarak, ağrı ve sertliğe neden olurlar. Normal olarak bu maddeler sorun çıkmadan atılırlar; ancak iki özel durumda, kasta tutulma yapacak kadar birikirler. Birincisi, kasın çok ya da aşırı yük altında çalıştığı ve artık maddelerin, kanın taşıma kapasitesinden daha hızlı açığa çıktığı durumdur.
İkincisi ise, kastaki damar ağının, yeterli besin maddesi götürüp, artık madde atımını gerçekleştirecek kapasitede olmamasından kaynaklanır.

Egzersize bağlı kas tutulması daha sık karşılaşılan bir durumdur. Kasın bazı liflerinin ya da içindeki ve çevredeki dokuların olağandışı kullanım nedeniyle aşırı gerilmesi, hatta yırtılması sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Kas ya da eklem zedelenmesi, aşırı gerilme, yırtılma ya da kanama ve başka doku zedelenmelerine neden olan darbelerle oluşabilir. Başka belirtilerle birlikte ortaya çıkan tutulma genellikle dokunun kendini onarmasıyla birkaç günde geçer. Ancak bazı durumlarda bu belirti yok olmaz. Bunun nedeni, ya dokunun kendini onarabilmesi için yeterli dinlenmenin sağlanamaması ya da birbirleri üstünde serbestçe hareket eden doku bölümleri arasında yapışıklıkların olmasıdır.

Her tür iltihapta olduğu gibi, kas zedelenmesinde de, iltihaplı, şiş dokuları koruyan ve rahatlatan bir sıvı sızması olur. Bu sıvı, iltihap azalınca yeniden kan dolaşımına soğurulur. Ama bazı durumlarda kalınlaşıp kıvam kazanarak, dokular arasında yapışıklığa neden olur. Söz konusu bölge hareket ettirilmek istendiğinde de, bu yapışıklıklar nedeniyle hareket engellenir. Dolayısıyla, zedelenen kas ve eklemler, dinlendirilme süresinde de belli aralıklarla, yavaşça hereket ettirilip yapışıklık oluşması önlenmelidir. Bedenin bir bölümünün hareketsiz kalmasının gerektiği durumlarda, sözgelimi kırıklarda, bu olanaksızdır ve ilk hareket yapılmaya çalışıldığında tutulma nedeniyle çok güçlük çekilir. Bu, dikkatli fizik tedavi uygulamalarıyla tedavi edilir. Fizik tedaviden etkilenmeyen kalıcı yapışıklıklarsa başka tedavi gerektirebilir, hatta genel anestezi altında cerrahi girişimle ayrılabilirler.

Sertliğin bir başka nedeni, eklem iltihapları, yani her tür artrittir. Eklem tutukluğu özellikle romatoit artritte (daha çok küçük eklemleri etkileyen artrit türü) kendini gösterir. Genellikle ağrıdan çok, parmaklarda tutukluk olur. Osteoartritte ise, kalça ve omuz gibi büyük eklemler etkilenir ve önce ağrı olur, tutukluk ve hareket güçlüğü daha sonra ortaya çıkar. Eklemlerdeki tutukluk, yaşlılarda büyük sorun yaratabilir. Hareketlerini kısıtlayıp sinirlerini bozar. Çoğunlukla artrit ve romatizmaya bağlanır ama genellikle eklem ve kaslardaki fiziksel etkinliğin azalmasının bir parçasıdır.

Bedenin değişik bölgelerindeki tutulmalar değişik nedenlere bağlıdır. Boyun tutulması ters bir hareket, cereyanda kalma, iltihaplanarak şişen lenf bezleri ya da boyun omurlarındaki bir hastalık (servikal spondiloz) ile ortaya çıkar. Sırt tutulmasının çeşitli nedenleri olabilir ve sıklıkla ağrı ile birlikte görülür. Kamburluk, bel kemiğinin yana doğru eğrilikleri ve lordoz gibi duruş bozuklukları sırt tutulmasına neden olabilir. Sırt omurları arasındaki iltihap da hareketleri kısıtlayarak tutukluk yapabilir. Lumbago ya da siyatik gibi sırt eklemlerinin hareketlerinin çok ağrılı olduğu durumlarda, eklem bağlarında ve kaslarda, hareketi (dolayısıyla ağrıyı) önlemeye yarayan spazm ve kasılmalar olur; bu da tutulmaya neden olur. Omuz, kol ve el, tutukluğun en sık görüldüğü beden bölgeleridir. Aşırı kullanım, burkma, artrit, uzun süre rahatsız bir konumda kalma, cereyan ya da nem, tutulmaya yol açabilir. Yaşlılarda en ufak bir burkulma ya da düşme, omuz çevresindeki kas, kiriş ya da bağlarda zedelenme ile eklemde sertliğe neden olabilir. 'Donmuz omuz'da gittikçe artan ağrı ve sertlik vardır. Buna karşılık eklemi hareket ettirmek önemlidir, yoksa ağırlaşır ve kalıcı sertlik oluşur. Eklem içine hidrokortizon enjeksiyonu, eklemin gevşemesine ve iltihabın azalmasına yardımcı olabilir, ama bazen başka girişimler de gerekir.

Dirsek ya da el bileğindeki sertliklerin nedeni genellikle artrit, bazen de kırılmış ya da yerinden çıkmış bir kemik parçasıdır. Parmaklardaki sertlikler ise, artrit ve kaza dahil, birçok nedene bağlı olabilir. Bazen bir ya da daha fazla kiriş kılıfında iltihap vardır ve hareketler zorlaşıp ağrılı hale gelir. Bacaklarda tutukluk çoğunlukla osteoartritten kaynaklanır. Daha çok kalça ve diz eklemleri etkilenir. Dizde tutukluk nedeni, yırtık kıkırdak (bu daha çok dizin kilitlendiği durumlarda söz konusudur) ya da kırık kemik parçasıdır.

Ayak bileğinde ya da ayakta tutukluk, zedelenmeye, tedavi edilmemiş burkulmalara, rahatsız ayakkabılara, ayağın zorlanmasına ya da ayak parmaklarını hareket ettiren kirişlerdeki iltihaplara bağlı olabilir. Bazen de ayak başparmağında, yürümeyi zorlaştıran tutukluk ve ağrı nöbetleri olur. Buna, "hallux rigidus" denilir ve nedeni bilinmemekle birlikte, kalıcı tutukluğun önlenmesi için zamanında tedavi edilmesi gerektiği kesindir. Genellikle doğru uygulanan tedaviyle belirtiler kısa zamanda düzelir.

Tedavi
Tutukluk tedavisinde yararlanılan birçok yöntem vardır. Genellikle birkaç günlük dinlendirme tam bir iyileşme için yeterli olmaktadır. Ancak belli aralıklarla yapılacak egzersizlerle söz konusu bölgenin hareket ettirilmesi, yapışıklıkların önlenmesi açısından önemlidir. Basit tutulmalar evde yapılanf izik tedaviyle giderilebilir. Isı ve masaj yararlıdır. Ayrıca söz konusu bölge, normale dönene kadar gittikçe dozu artırılan egzersizle hareket ettirilmelidir.

İnatçı vakalarda ek tedavi gerekir. Hastanelerde, kısa dalgalı diyatermi, parafin banyoları, banyo tedavisi ve masaj gibi fizik tedavi yöntemleri de uygulanır. Eklemde ve kirişlerdeki kalıcı tutukluk ve ağrılar, bazen lokal anestezik ya da hidrokortizon enjeksiyonları ile giderilir. Böylece bölgedeki spazm ve iltihap geçirilir. Ama bunlar da yetersiz kalırsa, ekleme hareket kapasitesini yok etmek için ortopedik girişimler gerekebilir. Eklem tümüyle harap olmuşsa, son çare, sorunu yapay eklemle çözmektir.

Eklem ve hastalardaki tutulma, ilaçla da tedavi edilebilir. Antienflamatuar (iltihap giderici) özelliği dolayısıyla aspirin, sertliği ve ağrıyı azaltır; denenmesinde yarar vardır. Günümüzde steroit içermeyen ve çok iyi sonuçlar veren birçok antienflamatuar ilaç vardır. Steroitler, yan etkilerini önlemek için daha çok bölgesel olarak kullanılmalıdır. Ancak başka hastalıklar gibi bunda da önemli olan korunmaktır. Orta yaşlarda yapılacak düzenli egzersizler, ileri yaşlarda sertliklerin oluşmasını önler. Ayrıca ısınma hareketleriyle sporun yol açabileceği tutulmalar önlenebilir.

Hiç yorum yok: