12 Şubat 2008 Salı

Kurutulmuş Meyveler Sağlık Kaynağı


Kurutulmuş meyve, konsantre edilmiş büyük miktarda enerji ve vitamin içeriyor. Buna karşılık, taze meyveler kurutulmuş meyvelerin yanında oldukça sönük kalabiliyor. Ailem ve Ben dergisinde yer alan bir habere göre, özellikle Aralık ayında bolca bulunan hurma, daha çok kış aylarında revaçta. Artık kurutulmuş meyveleri bütün bir yıl boyunca bulmak mümkün. Kurutulmuş erik, ayrıca salatalarda ve etli yemeklerin yanında da iyi malzeme.

* ORAC analizine göre, kuru meyvelerin antioksidan potansiyeli çok yüksek. Özellikle kuru üzüm ve yaban mersini, ilk sıralarda yer alıyor.
* Beta karoten, antioksidanlar arasında en etkili olanı. Beta karoten, kalbi ve dolaşım sistemini serbest radikallere karşı korur. 100 gr kuru erik, 140 mikrogram beta karoten içeriyor.
* Kalyum vücudun su ve elektrolit seviyesini dengeliyor. Ayrıca kasların mineral gereksinimini karşılıyor.
* B1 ve B2 vitaminleri, sinir sistemini düzenliyor.
* Kan yapımında demirin çok büyük bir fonksiyonu var.
* İkincil bitkisel maddeler, meyvelerin özellikle kenar katmanlarında bulunuyor. Bunlar bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine, yaşlılık sürecinin yavaşlamasına ve serbest radikallere karşı savunmada etkili.

Hiç yorum yok: