5 Şubat 2008 Salı

Kireçlenme (Osteoartrit)


Kireçlenme " osteoartrit " eklemlerde ağrı ve hareketlerinde tutukluk ,sonraki dönemlerde ise şekil bozuklukları yapan bir yıpranma hastalığıdır. Kadınlarda biraz daha fazla rastlanan bu hastalık özellikle yük altında kalan eklemlerde daha sık görülür. Etrafinızda o kadar kireçlenme sorunu olan var ki ? Kaldı ki gelecekte siz de bu hastalığa aday olabilirsiniz.

Belirtileri
Eklem ağrıları, özellikle sabahları ve istirahat konumundan ilk harekete geçildiği an hissedilir. Zamanla, eklem çevresinde gerginlik, yumuşak dokularda hafif şişlik ve hareket kısıtlılığı oluşabilir. Aynı şekilde hareket sırasında düzgün olmayan kemik yüzeylerin birbirine sürtünmesinden kaynaklanan bir sürtünme sesi " krepitasyon " duyulur. Bu ses hastalık ilerledikçe kabalaşır ve bunun yansıması olarak hareket kapasitesi de kısıtlanmaya başlar. Ayrıca bunlara paralel olarak da eklemdeki ağrının şiddeti giderek artar. Nihayet eklemlerde önce hafif daha sonra giderek daha da belirginleşen şekil bozuklukları başlar. Bazen o kadar ilerler ki kişinin günlük yaşam hareketlerini altüst edecek duruma gelir. Yürüme bozulur hatta tamamen kaybolabilir. Bu da sorunların daha da karmaşık bir hale gelmesine yol açar. Eklemin yaptığı göreve göre bazı hareketler yapılamayınca hastalar her şeyden önce yapamadıkları bu hareketlerden yakınarak doktora başvurabilirler. Örneğin yere çömelememe, merdiven çıkamama, çorabını giyememe gibi. Eğer sorun başka bir eklemde ise o ekleme has hareketlerde olumsuzluklar ortaya çıkmaya başlar. Omuz hareketlerini yapamama veya el işlevlerinde bozulmalar gibi..

Osteoartrit Tedavisi

Tedavi için herkesin bildiği ilaçlar olmasına rağmen bunun dışında çok sayıda tedavi ve korunma yöntemleri olduğunu söylemeliyiz . Kuşkusuz hepsinin başında hastalara kendi hastalıkları hakkında korunma ve tedavi konusunda bilinçlendirildiği eğitim toplantıları gelmektedir. Son yılların hekim hasta diyalogunun mükemmel arayışlarından biri olan bu “ hasta okulları” yapılacak diğer tedavilerden daha başarılı sonuçlar alınmasına yol açacağı muhakkaktır. Bu toplantılarda hastalara verilecek bazı öğütler ve ipuçları bu hastalıkla mücadelede onların büyük avantajlar elde etmesine yol açabilecektir. Örneğin bunlardan ilki , hastaların iyi olacağım diye yanlış ve gereksiz miktarda hareket etmelerinin yerine dinlenmeye daha fazla yer vermeleri gerektiğini onlara anlatmaktır.

Kilo Verin

Kilo vermeniz gerektiğini şimdiye kadar hemen herkes size söylemiş olabilir. Gerçekten bunu duymaktan artık bıkmış olabilirsiniz. Halbuki , fazla olan bu kilolarınızı verdiğinizde başka hiçbir tedavi yapılmasa bile daha önce dayanamadığınız o ağrılarınız nispeten azalacaktır. Aslında kilo vermek pek de kolay değildir. Bu nedenle hekiminiz size diyet verecek belki de bir diyetisyenden yardım alacaktır. Burada temel felsefe ; öğünlerin sayısını artırmak (üçten beşe çıkarmak) fakat öğünlerde yenen kalori miktarını makul derecede kısmaktır. Bunun yanı sıra kilo vermek isteyenlere bazı öneriler sunabiliriz. Yemeklerin küçük porsiyonlarda alınması , yağ, tuz, şeker içeren gıdalardan kaçınılması önerilir. Beslenmede ,taze meyve, sebze miktarlarını artırırken kırmızı et ,yağlı ve unlu yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Beyaz et daha iyisi balık yemek alışkanlık haline getirilmelidir.

Beslenmede İpuçları

Şüphesiz , beslenmede tek hedef kilo vermek değildir. Dengeli beslenme, vitamin ve mineral içeriği yüksek gıdaları tüketmek sadece artroz için değil başka birçok hastalıktan korunmak için de yararlıdır. Yaşlanmanın geciktirilmesi , osteoporoz ve damar sertliğinden korunma sadece doğru beslenme ve bilinçli yapılan egzersizlerle mümkündür. Hemen her yaşta kaybolan kemik dokusunu yerine koymak için süt ve süt ürünlerini ,yeşil sebzeleri fazlaca tüketmek gerekir. Kuşkusuz , çocukluk ve gençlik yıllarında içilecek sütün yararı çok fazla olmasına rağmen hemen her yaşta sütün yararı olacağını bilmek ve ondan vazgeçmemek gerekir.

Zararlı Alışkanlıklardan Kaçının

Özellikle sigara içmeyin ve içtiğiniz alkol miktarını hemen azaltın. Eğer içmeye kendinizi şartlandırdıysanız en fazla 1 kadeh kırmızı şarapla yetinmeniz gerekir. Gerçi şarap yerine vücuda yararlı birçok doğal gıda veya içecek arayışına girmek daha akıllıcadır. Uyku veya sinir ilaçları denge ve hareketlerdeki eşgüdümü bozabileceğinden ilerleyen yaşlarda bu ilaçlardan uzak durmak gerekir. Aşırı veya yanlış beslenme, hareketsiz yaşam koşullarına eklenen bu alışkanlıklar yıpranmayı daha da kolaylaştırdığı unutulmamalıdır.

Fizik Tedavi

OA tedavisinde son yüzyıldan bu yana en revaçta olan tedavilerden biri fizik tedavi olmuştur. Halk arasında fizik tedavi ilk yapıldığı yıllardaki şekliyle hep sıcak bir tedavi olarak görülmüştür. Halbuki günümüzde sıcağın tersine soğuk tedaviler veya sıcak-soğuğun hiçbir şekilde hissedilmediği elektronik uygulamalar şekline dönüşmüştür. Kuşkusuz “ sıcak tedavi “ halen terk edilmemiştir. Zira ağrılı eklemler sıcak uygulamasıyla rahatlar, spazmlı kaslar gevşer. Sıcak banyoya, duşa, küvete veya saunaya girmek sizi rahatlatır. Yapabilirseniz etkilenmiş eklemlerinizi sıcak suda hareket ettiriniz. Biz bu amaçla infraruj lambaları , özel sıcak paketler ( hot pack ) , sıcak parafin , elektronik olarak üretilmiş derinlere kadar inebilen bir sıcak olan kısa dalga diyatermi ve radar yüksek frekanslı ses dalgaları olan ultrason gibi sıcak tedavileri yapmaktayız.

Tedaviye Karar Verme

Aslında en uygun olanı buna bir Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanının karar vermesidir. Hastasının tanısını doğru koyan ve yapacağı tedavinin şekline karar veren hekiminiz gerekli fizik tedavi yöntemini tercih edecektir. Fizik tedavi eklemlerde meydana gelen yıpranmayı hücresel seviyede durdurmayı ve buna bağlı ağrıları ortadan kaldırmayı hedefler. Bunun sonunda eklem hareketlerinde kolaylık ve mevcut ağrılarda azalma ortaya çıkar. Fİzik tedavi kaplıca gibi diğer kür tedavilerinde olduğu gibi ortalama 20 kez yapılması gereken tedavidir. Tedaviler hergün olabildiğince aynı saatte yapılmalıdır. Bunu sağlamak için tıpkı kliniğimizde yapıldığı gibi hastaların evlerinden daima aynı saatlerde alındıkları servis hizmetlerini önermekteyiz. Böylece tedavi sonrası hasta yollarda fazla yorulmayacak ve tedavi etkisi daha da yüksek olabilecektir.

Hastalar hekimin vereceği tüm öğütlere uymalıdır. Bunlar, diyet, düzenli ilaç ve egzersiz gibi öneriler olabilir.Eğer kireçlenme hastalığı başlar başlamaz hekime başvurmuş ve erkenden fizik tedavi yöntemine başlamışsanız sorununuz uzun süreli olarak büyük ölçüde çözülür. Halbuki hastalık eskitildikten sonra yapılacak bir kür fizik tedavi yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda diğer tedavi seçenekleri yetersiz kalacağı için neredeyse her yıl veya 2 yılda bir sadece bu nedenle yeniden fizik tedavi kürleri yapmak gerekecektir.

Hiç yorum yok: