16 Ekim 2007 Salı

Ege Otları


Egeli Bir Türk Yunan adalarında yaşayan dostuna sormuş ''Siz hangi otları yersiniz '' diye Yunanlı; Biz Keçileri izleriz, onlar hangi otları yer ise bizde o otları yeriz. Onlara bir zararı yoksa bize de olmaz demiş.

Ege bölgesinin otları gerçekten hem sağlık hem de lezzet açısından son derece besleyicidir. sahil kısımları ile iç kısımlara doğru gidildikçe farklı otlar, damak tatları çıkar karşımıza.

Ege'de yetişen bu otların salataları, zeytinyağlı ve yemekleri, yoğurtları çok güzel olur elbette.

Bu sağlık ve lezzet fabrikasının sadece Ege'de tadabilmek olanları da var.

Mesela Kabak Çiçeği ve dahası. Ege'nin en meşhur fakat başka bölgeler de yemesi bile mümkün olmayan tadı. Sabah 05.00 'te toplanıp bir saat içerisinde pişirilerek yenildiğinden nakliye edilmesi, başka bölgelere gönderilmesi mümkün değildir.

Ege'de yetişen otların en baş sıralarında Sarmaşık, Arapsaçı, Ebegümeci,Börülce, Radika, Semizotu gibi tatlar geliyor.

Belki 100' ün üzerinde olan lezzetli ve sağlıklı tatlar, Tabiatın Ege Halkına sunduğu bir ayrıcalık. Tüm bu otların salata ve zeytinyağlı ve yemeklerin çok çeşidi karşımıza çıkmaktadır.

Hiç yorum yok: