18 Ekim 2007 Perşembe

Gastritten Önce Stresi Yenin

Mide ağrılarından, yanma, ekşime ve kaynamalardan hiç yakınmamış biriyseniz, karnın üst ve orta kısmında hissedilen yakıcı tarzda ağrı, şişkinlik, hazımsızlık, gaz, gerginlik, geğirme, bulantı, kusma gibi sorunlarla hiç karşılaşmadıysanız çok şanslısınız!

Gastrit, reflüyle beraber en sık görülen sindirim problemleri arasında yer alıyor. Bazen helikobakter gibi mikroplar nedeniyle, bazen beslenme hataları, aşırı alkol tüketimi, sigara içmek gibi yanlış seçimlerle, bazen de ilaçların midede yaptığı dokusal hasarlarla ortaya çıkıyor.

Gastrit sorununun pek çok hazırlayıcısı var. Helikobakter pilori ismi verilen bakterinin yarattığı enfeksiyon gastritin en sık görülen sebebidir. Mideyi hazım sırasında salınan hidroklorik asitten koruyan tampon sistemi bu enfeksiyon nedeniyle zayıflar, mide duvarı hasar görmeye başlar. Helikobakter enfeksiyonunun midenin iç yüzeyini kaplayan koruyucu tabakada yarattığı değişimler zamanla gastrit hatta ülserle ile sonuçlanır.

Stres de gastritin bir diğer nedenidir. Ağır ve ani stresler kadar tekrarlayan, uzun süreli streslerin de gastrite, ülsere hatta mide kanamasına bile yol açabileceği biliniyor. Stres ne kadar uzun süreliyse gastriti o kadar kronikleştiriyor ve reflü oluşumunu kolaylaştırıyor.

Alkol ve Aspirin, Diklofenak, Naproksen, İbuprofen gibi bazı ilaçlar da gastritin ortaya çıkmasında rol oynayabiliyor. Önemsenmeyen sıradan bir gastrit bile mide ülseri, mide kanaması ve daha az bir ihtimalle de mide kanserine neden olabiliyor. Bu nedenle mide ağrısı, yanma, ekşime, yakıcı ağırı, şişkinlik, bulantı, kusma gibi şikayetleriniz varsa vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

REFLÜ SORUNU İÇİN YOL HARİTASI
Sağlıklı bir kilo aralığında kalmaya özen gösterin. Fazla kilo karın içi basıncınızı arttırır, yemek borunuza kaçağı kolaylaştırır.
Öğün sayısını arttırın, günde en az 3-4 ana ve 3-4 ara öğün tüketin.
Sık sık ama az miktarlarda beslenmeye özen gösterin.
Bir öğünde çok fazla yemek tüketmeyin.
Akşam yemeği saatini erkene alın.
Yemek yedikten sonra bir süre yatmayın, uzanmayın. Yatmadan 3 saat öncesine kadar bir şey yemekten kaçının.
Uykudan önce yatak başlığını 15-25 cm kaldırarak mide suyunun uyku sırasında özefagusa kaçması önleyebilirsiniz.
Aşırı sıcak ve soğuk besinler, asitli içecekler, çay, kahve ve alkolden uzak durun. Fazla miktarda yağ içeren soslar, kızartılmış yiyecekler, sirke, limon gibi soslar ve turp, roka, domates gibi asit oranı fazla olan çiğ sebzeleri tüketmemeye çalışın.
Yemeklerdeki yağ miktarını azaltın, yağlı yemeklerden uzak durun. Dar ve sıkı giysilerin reflü sorununuzu artırabileceğini unutmayın.
İyi bir stres yöneticisi olmaya çalışın.
Sigara kullanmayın.

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU

Hiç yorum yok: