14 Kasım 2007 Çarşamba

Feng Shui - Evim veya İşim Hangi Yöne Bakıyor?


Pusula yönlerinin belirlenmesinin yanında, evin baktığı ve oturduğu yönlerin de isabetli bir şekilde belirlenmesi, doğru bir Feng Shui analizinin yapılabilmesi açısından önemlidir. Pek çok kişi bana, evin yönünü tespit etmekte çok zorlandığından bahsediyor. Bu konu oldukça kafa karıştırır.
Evin hangi yöne baktığının belirlenmesi oldukça zordur, çünkü bu yönün belirlenmesi için geliştirilen oldukça farklı yöntem ve bu yöntemlerin kullandığı çeşitli varsayımlar vardır. Bir Feng Shui uzmanı bile bu yönü belirlemek için evi uzun süre analiz etmek zorunda kalabilir. O yüzden karıştırdığınız ya da tespit edemediğiniz için üzülmeyin.


Evinizin ön yüzünü tespit etmek için ilk aşmanız gerekli şey, apartman kapısı ile evinizin kapısının farklı amaçlar için olduğunu bilmemenizdir. Apartman kapısı, sizinle birlikte aynı binada yaşayan diğer kişiler ile kullandığınız ortak alana giriş içindir. Burada ev veya iş yeriniz kavramından kastedilen, sadece size ait olan bölümdür. Bu da sizin kendinize ait olan kata giriş kapısının yönünün önemliliğini ortaya koyar.

Sık sık “Emlağın ana kapısında dışarda durup içeri baktığınızda emlağın arkasına bakıyorsunuz demektir” diyoruz. Fakat hangi tip emlağın ?
Bu şekilde bir saptama ancak, bir villa olup ön cephesinde ana kapısı olan bir yer için mümkündür. Ancak bazı villalarda da , hali hazırda ön kapıdan girilmemektedir. Bazı evlere yan cephede bulunan kapılardan girilmektedir. Dikkat ederseniz, üst cümlede yan cephe kelimesini kullandım. Bu aynı zamanda bir evin ön cephesini bilmem halinde ona yan cephe deme şansım olduğunun da ve bunu zaten bildiğiminde ispatıdır. Çünkü genellikle araba ile yaklaştığınız , trafiğin, güzel bir bahçenin, manzara tarafının ön cephe olduğu halleri kabul ediyoruz. Bazen ne yazık ki bunun da geçerli olmadığı durumlar vardır.


Mesela hemen Regnum Residance' ı örnek verelim. Şu an İstanbul /Caddebostan’ da bulunan bu 24 katlı yapının trafiğin olduğu bir yönü var. Bu tarafta da kocaman ve davetkar bir giriş kapısı var. Tabii ki ilk tepkide bu tarafın ön cephe olduğunu zannedebilirsiniz. Fakat, manzara ( deniz manzarası ) tam aksi istikamettedir. Ve salon camları manzara tarafında olup, giriş kapısı ile aynı cephede tuvalet penceleri bulunmaktadır. !!!Resimde , cam kapı girişinin üzerinde küçük ince uzun camları göreceksiniz. Fakat eğer çok bilinen yöntemi kabul eder ve “benim ön cephem apartman kapısının olduğu yer” yaklaşımını seçersem büyük hata etmiş olurum.


Apartman kapısı evlerin hangi mekanları ile birlikte aynı cephede olursa olsun demek ki ; temel alacağımız şey, apartman kapısının olduğu yer değil, evin çoğunlukla kullandığınız, birlikte ve kalabalık olarak işgal edeceğiniz salon tarafı olacaktır. Bazı durumlarda ince uzun evlerde salon geniş pencereleri yan cepheye bakabilir. Burada da , evin planındaki sağır duvarların nerede olduğunu bulmanız gerekecektir. Bir de evin içinde yaşayan sizlerin , evin duygusal olarak ne yönlerini arka ve ne yönlerini ön kabul ettiğiniz de çok önemlidir. Arka ve ön cephe yaklaşımları, izole olmak ve öne çıkmak kavramları ile ortaya çıkar.Yazının sonunda bilmemiz gereken şeyleri madde madde sıralarsak,

1. Apartmanın değil, oturduğunuz dairenin kapısı önemlidir.

2. Her evin ön cephesi, apartmanın ön cephesi ile aynı değildir.
3. Sizin için ön cephe olan bir bölüm, apartmanın yan cephesi olabilir.
4. Evin içindeki sağır duvarlar evin arka ve ön yüzünü belli etmekte çok önemlidir.
5. Her giriş kapısının karşısındaki duvarlar evin ön yüzü duvarları değildir.
6. Her trafik yoğunluğu olan cephe , ön cephe değildir.
7. Tasarım dış cephede, iç cephenin tam anlamı ile yansıması olmayabilir. Beklediklerinizi içerde bulamayabilirsiniz.

Bundan sonra yapmanız gereken şey, elinize bir pusula alıp, ön ve arka kapınızın veya cephenizin hangi yönde olduğunu tespit etmektir.
Pusula yönlerinin tespiti size Feng Shui konusunda pek çok kapıyı açacaktır.
Funda Ceyhan

İçmimar
Feng Shui Uzmanı

Hiç yorum yok: