17 Eylül 2007 Pazartesi

Aspirin ve Reye Sendromu

Reye sendromu ölümcül bir hastalıktır. Üstelik hiç bir belirti vermeden bebeklerde ve yetişkinlerde görülebilir. Hastalık vücudun bütün organlarına olduğu gibi özellikle akciğerlere ve beyne büyük zarar verir. Halen hastalığa neyin sebep olduğu ve tedavisi bilinmemektedir. Ancak viral hastalıklar sırasında asprin veya salisik asit içeren ilaçların alınmasıyla yakından ilişkili olmasından şüphelenilmektedir.

Reye sendromu özellikle bir su çiçeği, grip gibi bir viral hastalığın iyileşme aşamasında ortaya çıkar.
İki aşamalı bir hastalıktır. Hastalığın ilk aşamasında sık sık ve iyileşmeyen kusma, uyuşukluk, halsizlik görülür. İkinci aşamada ise saldırganlık, sinirlilik, mantıksız hareketler, hızlı kalp atışı ve solunum görülür. Ateş görülmeyebilir. Belirtiler pek çok hastalıkla aynıdır. Hatta bebeklerde bazı belirtiler değişik seyreder. Mesela kusma yerine hızlı kalp atışı ve solunum görülür. Bu sebeple Reye sendromu konusunda tecrübeli olmayan doktorlar kolaylıkla yalnış teşhis koyabilir.
Hastalık organlarda ve özellikle akciğerlerde hızlı ve anormal bir yağ depolanmasına sebep olur. Buna bağlı olarak beyinde tehlikeli bir basınç artışı olur. Hastalığın erken aşamalarında bu konuda tecrübeli doktorlar tarafından yapılan tedavi ile kurtuluş mümkündür. Ancak eğer erken tanı ve uygun tedavi yapılmazsa bir kaç gün içinde ölüm kaçınılmazdır.

Özellikle suçiçeği veya grip gibi bir hastalıktan yeni kurtulan çocuğunuz sürekli kusuyorsa Reye sendromundan derhal şüphe etmelisiniz. Çocuğunuzu hiç vakit kaybetmeden hastaneye götürün ve bu şüphenizi doktorunuza söyleyin. Hastalığın erken teşhisinde iyileşme ihtimali %90′ a yakındır. Akciğerlere yapılan iki farklı testle hastalık hemen teşhis edilebiliyor. Çocuğunuz viral bir hastalık geçiriyorsa ağrı kesici veya ateş düşürücü olarak asla aspirin veya aspirin içeren herhangi bir ilaç vermeyin.

Uzmanlar 19 yaşından önce herhangi bir viral hastalık sırasında asprin içilmemesini tavsiye etmektedirler.

Hiç yorum yok: