Depresyon, en sık karşılaşılan psikolojik sorunlardan birisidir. Sadece insanlara özgü olmayıp birçok memelide de depresyona ait bulgu ve belirtilere rastlanmıştır.
ABD'de gerçekleştirilen bir vaka değerlendirme analizinde; bir yılda 19 milyon kişiyide (nüfusun %9,5'ğu oranında) farklı klinik belirtilerle depresyon geliştiği belirlenmiştir. Yaşam süresince erkeklerin yarısı ve kadınların dörtte üçünde yaşamlarının bir döneminde depresyon gözlendiği belirtilmektedir.
Yine de kişilerin büyük çoğunluğu belirti ve bulgulara rağmen terapi için talepte bulunmamaktadırlar. Bunun nedeni kısmen kişilerin bunun normal dışı bir durum olduğunu kabul etmemeleri ve kısmen de terapi imkanı olduğunu bilmemeleridir.
Freud'un dediği gibi ruhsal açıdan sağlıklı kişilerde; yaşam süresince (vitae), sevme (amare) ve üretme (generare) yeteneği ve isteği birbirini dengeleyecek şekilde bulunur. Gün içinde yaşamımızda bazen keyifsiz, üzüntülü, sıkıntılı veya iş göremez hissettiğimiz günler olur. Bu durum tamamen normaldir ve doğanın bize verdiği korunma güdülerinden birisidir. Genellike bu duygu ve düşünceler geçicidir. Depresif durumlarda ise bu hal beklenenden biraz daha yoğun, oynamalar daha belirgin ve derin, süresi ise biraz daha uzundur.
Kalıcı bir olumsuz hal, boşluk hissi, ümitsizlik, isteksizlik, kara bulutların dolaşması gibi tarifi ve açıklaması zor duygular kişinin çevresinde dolaşır. Bazen ise duygular iki kutuplu şekilde ortaya çıkabilir. Bazen aşırı iyimser ve mutlu ve bazen tam tersi ruh hali içinde bulunulabilir.
Klinik depresyonda yakınmalar uzunca süre belirgin olarak günlük yaşantıyı etkiler. Yeme ve uyuma düzenleri bozulur. Arkadaşlık ve partner ilişkileri, aile ve sosyal ortamla ilintiler kesilir veya sekteye uğrar. Konsantrasyon, kendini motive edememe, kendilik tasarımında bozulmalar, gelecek endişeleri gibi birçok belirti yüzeye çıkıp rahatsızlık verebilir.
Depresyona bağlı yakınmalara terapötik yaklaşım hem ilaç hem de bütüncel psikoterapinin ilgi alanına girer. Bazı durumlarda EFT ve reiki ile herbal ürünlerin de belirgi yararı olabilir. Özellikle psikoterapi ile birlikte sürdürülen ilaç tedavisine eklenen davranışçı-bilişsel yaklaşım ve hipnoterapi kalıcı bir normallik halinin sağlanmasında belirgin destek sağlar.
10 Eylül 2007 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder