12 Eylül 2007 Çarşamba

Kronik Böbrek Hastalığı

Kronik Böbrek Hastalığı, böbreğin tamamen veya %80 fonksiyonunu kaybetmesi ve görevini yerine getirememesi demektir. Türkiye'de birçok sayıda kronik böbrek hastası bulunduğu tahmin edilmektedir.Bütün bu insanların, yaşamlarını devam ettirebilmesi için tedaviye ihtiyaçları vardır. Şunu bilmeliyiz ki, böbrek hastalığı her insanda, her yaş döneminde oluşabilir.
Genelde hastalığın gelişmesi aşamalı olmaktadır.Bundan dolayı çoğu insan teşhis konulduğu ve tedaviye ihtiyaç duyulduğu ana kadar hastalığından habersizdir.

Nedenleri:
» Sistemik Hastalıklar(Yüksek Tansiyon, Şeker Hastalığı)
» Böbrek Hastalıkları(Nefrit, Taşlı Hastalıklar, Böbrek Kistleri)
» Ağır Kanamalar
» Bazı ilaç ve maddeler

Belirtileri:
» Halsizlik
» Kusma-Bulantı
» Vücutta şişme
» Kan basıncında yükselme
» Uyku hali
» Kansızlık
» Ciltte renk değişikliği
» Kaşıntı
» İştahsızlık

Tedavi:

PERİTON DİYALİZİ
Periton; karın boşluğunda bulunan, karın duvarını ve organları saran bir zardır. Periton Diyalizi, karın boşluğuna küçük bir ameliyat ile yerleştirilen, ince, yumuşak, silikondan yapılmış kalıcı bir tüp (katater) aracılığı ile yapılır.
Periton Diyalizi iki şekilde uygulanır:
1-SAPD(Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi)
2-APD (Aletli Periton Diyalizi)
Periton zarı filtre görevi yaparak kanımızı temizler.

HEMODİYALİZ
Hemodiyaliz kanın vücut dışında bir makine aracılığıyla temizlenip (suni böbrek) vücuda geri verilmesi işlemidir. Normalde hastanelerin böbrek diyaliz ünitelerinde yapılır. Hastanın sağlık durumuna göre haftada 2-3 kez uygulanmalıdır. Her seans yaklaşık 4-5 saat sürmektedir.

Hemodiyalizin gerçekleştirilmesi için küçük bir cerrahi operasyona ihtiyaç vardır. Bu operasyon hastaya yapılan hemodiyaliz işlemini hızlandırmak ve kolaylaştırmak için uygulanır ve damarların birleştirilmesi şeklinde gerçekleştirilir.
Hemodiyaliz atık maddeleri vücuttan hızla ve başarıyla uzaklaştırır. Uzman hemşireler ve hekimler tarafından yapılmalıdır.

TRANSPLANTASYON
Bir başka insandan (yaşayan veya ölü) alınan böbreğin, böbek fonksiyonlarını yitirmiş olan hasta insana, cerrahi operasyonla nakledilmesidir. Cerrahi oprasyon 3-4 saat kadar sürmektedir. Nakledilen yeni böbrek normal böbreklerden daha aşağı bir seviyeye yerleştirilir. Bazen böbreklerin çalışmaya başlaması için bir kaç hafta geçmesi gerekebilir. Bu dönemde tedaviye diyaliz ile devam edilebilir. Uygun böbrek bulma zorluğu gibi özel sağlık sorunları dolayısıyla oldukça güç ve pahalı bir yöntemdir.

Bazen de nakledilen organ vücut tarafından reddedilir. Bu nedenle hastalar ömür boyu reddi önleyen kullanmak zorundadır.

Hiç yorum yok: