16 Eylül 2007 Pazar

Dişleri Korumanın Yolu!



Beslenmenize ekleyeceğiniz birkaç ufak değişiklik daha sağlıklı dişlere sahip olmanızı sağlar..

Dişlerinizi fırçalıyor, diş doktorunuza gidiyorsunuz ancak beslenmenize de dikkat etmelisiniz. İyi bir beslenmenin mükemmel bedenin inşası için gerekli olduğunu biliyoruz. Dişleriniz zarar veren sadece şeker değil, bazı sağlıklı yiyecekler bile dişlerinizin sağlığını bozabilir. Diş sağlığınız için öncelikle doğru beslenmek şart..
Karbonhidratlarla beslenin
Bir avuç dolusu patates cipsi ya da buğday patlakları sakız ya da çikolatalı bisküviler kadar dişlerinize zarar verebilir.Tüm karbonhidratlar az miktarda şeker içerir, ağızdaki bakteriler tarafından tabakaya dönüştürülür. Ekmek, kraker gibi karbonhidrat içeren besinler dişe yapışır, diş etlerindeki bakterileri toplar. Bu nedenle ara öğünlerde karbonhidrat içeren yiyecekleri tüketin.

Çay için
Siyah veya yeşil çay bakterilerin üremesini önleyen antioksidant 'polyphenols' içerir. Çay aynı zamanda kokuya neden olan bakterilerin oluşumunu önlediği için kökü ağız kokusunu engeller. Çoğu çay florid içerdiği için diş ve diş etleri sağlığını önler.

Kamış kullanın
Çoğu soda, şekerli, diyet, şekersiz içecekler ve meyve suları asitli oldukları için dişlere zarar verir. Bu tür içecekleri kamışla içmek, içecekler hemen dişinize temas etmediği için dişlerinizi korumanıza yardımcı olur.

C vitamini alın
C vitamini genel sağlık sorunları kadar diş ve diş eti hastalıklarını önler. Günde 60 mg'dan daha az C vitamini alan kişilerde diş ve diş eti hastalıklarının daha fazla olduğu görülmüş. Günde 180 mg ve daha fazla V vitamini alanların ise daha az diş sağlığı sorunları yaşadığı ortaya çıkmıştır.

Günde 800 mg kalsiyum alın
Kemikve dişlerin 99'u kalsiyumdan oluşur. Peynir, süt ve yoğurt gibi kolay bulunan yiyeceklerden ihtiyacınız olan kalsiyumu alabilirsiniz. Her genç kadının ortalama günlük 1000 mg, 50 yaşından büyük olanlara da 1200 mg kalsiyum alması öneriliyor.

kadiniz.com

Hiç yorum yok: