10 Eylül 2007 Pazartesi

Emotional Freedom Techniques (EFT)

Emotional Freedom Techniques (EFT) ya da Türkçe karşılığı ile “Duygusal Özgürlük Teknikleri” Stanford Üniversitesi’nden Gary Craig tarafından geliştirilmiş enerji teknikleridir.

Enerji tekniklerinin tarihi aslında 5000 yıl öncesine, Çinlilere dayanıyor. Çinliler insan bedenindeki meridyenlerin sağlık üzerine etkili olduğunu biliyorlardı.

Binlerce yıl sonra, doğudan çıkan bu tekniklerle batının modern bakışı birleştirildi ve EFT ortaya çıktı. Çinlilerin keşfettiği enerji meridyenleri ve “kinesyoloji” ilminin birleşimi olan EFT yani “Duygusal Özgürlük Teknikleri” herkesin kısa sürede öğrenebileceği teknikler.

Duygusal sağlığınızı iyileştirmek için kullanabileceğiniz oldukça pratik, uygulaması kolay teknikler olan EFT’nin, fiziksel sağlığınıza etkileri de önemli. Her ne kadar göz ardı edilse de, duygusal sağlık, aslında fiziksel sağlığınızla yakından ilgili. İstediğiniz kadar beslenme stiliniz ve hayat tarzınız sağlıklı olsun, eğer duygusal sağlığınızda sorunlar varsa bedeninizin genel sağlığı da bundan etkilenir.

EFT pek çok psikolojik ve duygusal bozukluğun tedavisinde kullanılan bir yöntem. Bunları şöyle özetleyebiliriz: Travma, korku, fobi, vesvese, suçluluk duygusu, kızgınlık, yas gibi. Ayrıca iş dünyasında kariyer geliştirme ve insan ilişkilerinde de kullanılabiliyor.

EFT’nin bu kadar çok alana uygulanmasının altında yatan gerçek şu: Gerek fiziksel gerekse duygusal pek çok rahatsızlık aslında enerji sistemindeki tıkanmalardan kaynaklanır. “Blokaj” adı verilen bu tıkanıklıklar EFT sayesinde yok ediliyor. BU teknikleri isteyen herkes çok kısa zamanda öğrenebilir ve sadece birkaç dakikada uygulayabilir.

EFT Nasıl Uygulanır?


Çocuklar da dahil herkesin uygulayabileceği EFT, parmak uçları ile yüzün ve vücudun belli noktalarına hafif vuruşlarla gerçekleşiyor. EFT, geleneksel akupunktur yönteminin uygulandığı insan bedenindeki enerji meridyenlerine, aynı tedavinin iğneler olmadan uygulanışıdır. Bu, parmak uçları ile baş ve göğüsteki belirli meridyenler üzerine kinetik enerji uygulanması ile gerçekleşir. Parmak uçları ile basınç uygulanırken, bireyin kendisini rahatsız eden problem ne ise onun üzerine yoğunlaşması gerekiyor. Bu travmatik bir olay da olabilir, bir bağımlılık, ya da herhangi bir acı da. Aynı anda yapılması gereken diğer şey ise kişinin sesli kendi kendine olumlu telkinlerde bulunması.

Bir taraftan enerji meridyenlerine hafif vuruşlar uygulanırken diğer taratan sesli pozitif telkinler yapılması, bedeninizin bioenerji sisteminden duygusal tıkanıklığı atmanızı sağlar. Böylece hem zihninizi hem de beden dengenizi yeniden sağlamış olursunuz ki, bu da normal sağlık seviyesinin korunmasında ve fiziksel rahatsızlıkların azaltılmasında temel önem taşır.

Hangi Rahatsızlıklarda Etkilidir?

Negatif duyguları azaltır: Stres, takıntı, evham, keder, travma, uykusuzluk, kendini değersiz hissetme gibi.

Aşırı yeme isteğini ve olumsuz alışkanlıkları azaltır: Kilo problemi, sigara alışkanlığı, tırnak yeme, her türlü yiyecek zaafiyeti vb.

Fiziksel rahatsızlıklardan duyulan ağrıları azaltır: Migren, sırt ağrıları, boyun ağrıları gibi.

Pozitif enerji aşılar: Öfke, kızgınlık, dış faktörlerden aşırı etkilenme, utangaçlık,çekingenlik, stres, hiperaktivite, konsantrasyon ve motivasyon bozuklukları, başarısızlık korkusu, özgüven eksikliği, iş ortamında insan ilişkileri gibi.

Fobiler: Yükseklik fobisi, agorafobi, hayvan fobileri (yılan, köpek, fare vb.), toplum önünde konuşamama fobisi.

Sanat: Yaratma blokajı, yazma blokajı, müzik enstrümanı kullanımında performans düşüklüğü vb.

Yukarıdaki tüm sorunların giderilmesinde EFT etkili bir yöntemdir. Bireysel olarak uygulanabileceği gibi, grup seansları da düzenlenmektedir.

Kilo Vermek İçin EFT

Kilolarınızın aslında neden kaynaklandığını biliyor musunuz?

Cevabı zor değil, ama sandığınızdan daha farklı:
Çoğu zaman bedeninizin ihtiyacı olduğu için değil, duygularınızı bastırmak için yemek yemeye yöneldiğinizi kabul edin. Kısacası yemek yiyerek kendinizi mutlu etmeye çalışıyorsunuz. Hatta bazılarımız alkol ya da uyuşturucu kullananlarda olduğu gibi kendini yemek yiyerek uyuşturmaya çalışıyor. İşte sorun burada. Bedenimizi değil, duygularımızı besliyoruz. Onları bastırıyoruz. Bir düşünün bakalım. Hangi duygular sizi ihtiyacınızdan fazla yemek yemeğe yöneltiyor? Mutsuzluk,yalnızlık, içe kapanma, öfke, yorgunluk, stres, gelecek kaygısı?

İşte tüm bu duyular ve daha başkaları sizi onları bir şekilde bastırmaya, tatmin etmeye itiyorsa, hangi diyeti yaparsanız yapın kilo vermeniz pek mümkün olmaz. Olayın psikolojik olduğu gerçeğini aklınızdan çıkarmayın. Önce hangi duygu sizi aşırı yemeğe itiyor, onu çözün. Bunu başaramadığınız takdirde, kısa süreli başarıların dışında dönüp dolaşıp yeniden aynı yeme alışkanlıklarınıza sahip olursunuz.

Yapılması gereken en önemli şey sağlıklı beslenme sistemini benimseyip, hayata geçirmek. Sizi üzen, yoran tüm ruh halleri ve duygularınızdan kurtulmak için teselliyi çikolata, börek, çörekte ararsanız sorununuzu göremez, yedikçe yemeğe devam eder ve aldığınız kilolarla duygusal anlamda daha da olumsuzluğa kapılırsınız.

Peki EFT Ne Yarar Sağlıyor?

EFT bilinçaltınızda yeme ihtiyacınızı harekete geçiren faktörleri ortaya çıkarır, bunlar üzerinde yoğunlaşmanızı ve nihayet bunlardan kurtulmanızı sağlar.

Gerçek sorun kilolar değildir. Kilolar buz dağının görünen kısmı gibi işin görünen kısmıdır. Aslında çok daha derinlerde, bilinçaltınızda yatan huzursuzluklar ve olumsuzluklarda çözümü aramak gerekir. EFT ile sorunu kökünden çözmeye yönelirsiniz. Böylece hem bedeniniz sağlığına ve formuna kavuşur, hem de iç huzurunuzu yeniden sağlamış olursunuz ve hayata bambaşka gözlerle bakmaya başlarsınız.

EFT kilo probleminden şikayetçi olanlar için alternatif bir yöntemdir ve sorunun köküne indiği için çözümü çok daha kalıcıdır.

Hiç yorum yok: