Melekotu akciğerleri kuvvetlendirir:
Isıtıcı-güçlendirici özelliklere sahip olan melekotu; romatizmal iltihapları önlüyor, öksürük, zatürree, soğuk algınlığı, yüksek ateş, grip ve özellikle aşırı zayıflıkta büyük faydalar sağlıyor....
Şişkinlik, kramp çözücü, balgam söktürücü, idrar söktürücü, terletici özelliklere sahip olan melek otu kökü; eterli uçucu yağ (Phellandren, Pinen, Angelica asidi), acı maddeler ve tanen, furanocumarinler, reçine, nişasta, pektin ve şeker içeriyor. Melekotu kökü, çok geniş bir alanda kullanılabilecek, ısıtıcı ve güçlendirici özelliklere sahip bir bitki. Öksürük, bronşit ve zatürree, özellikle yüksek ateş, soğuk algınlığı veya griple birlikte görüldüğünde, melekotu kökü çok önemli bir balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Bağırsak koliklerine ve şişkinliğe karşı etkinliği, eterli-uçucu yağından geliyor. Sindirim sistemini destekleyici olarak iştah açıyor ve örneğin aşırı zayıflığa karşı kullanılabiliyor. Romatizmal iltihapları önleyebildiği kanıtlanmış olan melekotu, mesane iltihabına karşı üriner sistemi, antiseptik açıdan koruma altına alabiliyor. Mide kramplarını çözerek rahatlama sağlıyor. Ayrıca safra salgılarını artırıp, vücudun sıvı dışkılamasını destekliyor. Melekotu kökü, genellikle sinirsel mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı kullanılabiliyor.
Kullanım biçimleri
Yarım veya 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, orta boy 1 su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır ve ocaktan indirilir. 3-4 dakika kadar demlendikten sonra, süzülür. Günde 2-3 bardak çay yeterlidir.
* Karışım:
2 ölçü melekotu kökü, 2 ölçü eğir kökü, 1 ölçü oğulotu yaprağı, 1 ölçü ısırgan otu yaprağı, çok ince kıyılarak iyice harmanlanır. 1 veya 2 tatlı kaşığı bitki, orta boy 1 su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlenmeye bırakılarak süzülür. Öğlen ve akşam yemeğinden yarım saat sonra, birer bardak içilir.
* Melekotu eterli yağı:
Eterli yağın içten kullanımı önerilmiyor. Ama romatizma ve gut ağrılarına karşı dıştan uygulanan friksiyonlarda başarıyla kullanılabiliyor.
* Melekotu banyo katkısı:
100 gr ince kıyılmış melekotu kökü 1-2 litre soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır ve 15 dakika süreyle üstü kapalı olarak kaynatıldıktan sonra, süzülerek sıcak banyo suyuna (37-38 derece) eklenir. Banyo süresi 15-20 dakikadır ve süre sonunda yatakta bir müddet dinlenilir. Melekotu kökü banyosu, özelikle soğuk algınlıklarına faydalı ve yukarıda anılan tüm rahatsızlıklarda etkili oluyor. Çünkü, bitkilerin etken maddeleri banyo sırasında deri tarafından emilerek özümlenebilir.
* Uyarı:
Önemli oranda eterli yağ içeren bitkiler, her zaman dikkatle kullanılmalıdır!
Yüksek dozajların rahatsızlıklara yol açabileceği, unutulmamalıdır. Melekotu eterli yağının içten kullanımı önerilmemelidir, çünkü merkez sinir sistemini çok olumsuz etkileyebilir!
Ayrıca, etken madde furanocumarinlerin güneş ışığına karşı duyarlılık oluşturabileceği ve deride alerjik tepkilere yol açabileceği anımsanmalıdır. Bu nedenlerden dolayı, 1-2 haftalık kürlerden sonra kullanımına 3-4 gün ara verilmesi doğru olacaktır. Gebelik sürecinde, melekotu kökü kullanılmamalıdır.
Akciğer rahatsızlıklarına iyi gelen diğer bitkiler
- Andız otu kökü ezilip balla karıştırılarak yenilirse, akciğer kanamasına çok iyi gelir. Üzüm şırasının içinde 1 ay bekletilen andız otu, akciğer rahatsızlıkları ve vereme iyi gelir.
- Hıyar suyu, akciğer rahatsızlıklarına karşı faydalıdır.
- Şalgam, akciğer bronşlarının temizlenmesine yardımcı olur.
- Tarçın ağacı, akciğerleri kuvvetlendirir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder