Yoganın başlangıç tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, insanlık tarihi kadar eski bir geçmişi olduğu sanılmaktadır.
Bunun en güzel kanıtı yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan, 3000 yıl öncesine ait üzerinde yoga yapan insan figürleri olan kalıntılardır.
Bundan binlerce yıl önce Hindistan'da ortaya çıkmış bir yaşam şekli olan yoga hakkında bilgisi olmayan kişiler yogayı Hindu dininin bir parçası gibi görür ve bundan dolayı sıcak bakmazlar. Fakat yoga bir din değil, hatta bilinen tüm dinlerden önce ortaya çıkan bir felsefedir.
Yoga yapan kişiye yogi denir. Kelime anlamı bütünleştirmek, birleştirmek olan yoganın amacı zihinsel, ruhsal ve fiziksel anlamda bütünlük, uyum ve denge sağlanmasıdır.
Yoga kişinin dış dünyası ve evren ile uyumlu olabilmesi için öncelikle kendisi ile uyumlu ve barışık olması gerektiği prensibine dayanır. Yoga iç dünyamız ve bedenimiz arasında bir denge sağlarken,aynı zamanda Tanrı ve yaratılış bilincine de ulaşmayı hedefler. Fakat yoga yapan ya da yapmak isteyen kişilerin mutlaka böyle çok derin amaçlarının olması gerekmez. Dileyen bir kişi fiziksel bir acıdan ya da zihinsel bir problemden kurtulmak için yoga yapabilir. Ya da dileyen kişi dünya nimetlerinden en iyi şekilde yararlanabileceği stratejiyi geliştirmek için de yoga yapabilir.
Yoga zihni, bedeni ve ruhu arındıran, eğiten, huzur veren kişinin kendisini ve potansiyelini tanımasını sağlayan, kişisel gelişim metodudur. M.Ö 2500 yıllarına ait kutsal yazıtlar olan vedalarda yoga felsefesinin temelinin, evrenin yaratıcısı olan Brahman'ın tek mutlak gerçek ve bilinç olduğu prensibine dayandığı görülmektedir. Yoga kişiye kendi bedenini ve benliğini tanımasını ve dengede tutmasını öğretir. Bu sayede kişi tüm evren ve dış dünya ile büyük bir uyum ve huzur içinde yaşar, canlı cansız her şeye derin bir ilgi ve sevgi duyar, son derece barışcıl ve hoşgörülü olabilir, gereksiz acı, sıkıntı ve stres faktörlerinin benliğine ve bedenine zarar vermesine izin vermez, problemlerin çözümüne bilgece yaklaşır, rahatsız edici düşünce ve korkulardan arınmış duru bir zihin ile konsantrasyon yeteneğini geliştirir ve hedeflerine, amaçlarına kolayca ulaşabilir.
Yoga aynı zamanda insana zihinsel, fiziksel, ruhsal disiplin yolu ile mutlu ve pozitif olabilmeyi ve evrenin bir parçası olduğunu öğretir.
Yoga bir yogi rehberliğinde uzun süreli eğitim gerektiren bir felsefedir ve genelde 8 basamaktan oluştuğu belirtilir.
1) Yama: Kişinin nefsine hakim olmasını ve ahlaki kuralları öğretir.
2) Niyama: Öz disiplini, otokontrolü, azimli ve çalışkan olmayı öğretir.
3) Asana: Çeşitli pozisyonlarsa vücut egzersizleri ile bedeni eğitimini içerir.
4) Pranayama: Doğru nefes alıp-verme tekniklerini öğretir.
5) Patyahara: Duygularımızı kontrol etmeyi öğretir (Öfke, kıskançlık, korku gibi).
6) Dharana: Konsantrasyon gücümüzü arttırmayı öğretir
7) Dhayana: Meditasyon aşamasıdır
8) Samadhi: Meditasyon ile ulaşılacak son nokta olup, beden ve duyular dinlenirken, aklın ve ruhun uyanık olma halidir.
Çeşitli yoga türleri olmakla beraber hemen hemen hepsinin temelde amacı aynıdır.
Karma Yoga: Dışa dönük kişilerin tercih ettiği, karşılık beklemeksizin vermeyi, iyilik yapmayı hedefleyen ve kalbi arıtan bir yogadır.
Bhakti Yoga: Dua ve ibadet yolu ile Allah'a yaklaşmayı amaçlayan ve bir çeşit yaratılanı sev yaratandan ötürü mantığını destekleyen ve güçlendiren bir yogadır.
Inana Yoga: Bu diğer yoga türlerini tamamladıktan sonra uygulanabilecek oldukça zor bir yogadır. Zihin ve beden gücü ve uyum gerektirir. Akıl ve irade ön plandadır ve kişinin kendi iç dünyasına dönmesine yardımcı olur.
Hatha Yoga: En çok uygulanan yoga türüdür. Duruş, nefes alma teknikleri, gevşeme ve konsantrasyon gücüne dayalıdır. Dolaşım, duruş ve sindirim bozuklukları, strese bağlı rahatsızlıklar, bel sırt ve eklem ağrıları, uykusuzluk gibi problemlerin üstesinden gelmeyi kolaylaştırmaktadır. Kişinin çok daha mutlu, duyarlı ve huzurlu olmasını sağlar.
Raja Yoga: Hatha yogadan sonraki aşamadır, kişinin ruhunu tanımasını ve onu zihni ve bedeni üzerinde hakim kılmasını amaçlar.
Bu yazı bir çeviri ve derlemedir.
LAVINIA / Etiler(0212) 284 83 24 ve 269 28 41
www.lavinia.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder